ОПИТУВАННЯ УКРАЇНЦІВ ПРО ВСТУП ДО ЄС ТА НАТО. ІНФОГРАФІКА

Вступ України до Європейського Союзу підтримують 89 % населення західних і центральних областей країни. Вступ до НАТО – 74 %. Так, порівняно з першою половиною лютого 2022 року серед населення західних та центральних областей України на 16 відсоткових пунктів зросла підтримка вступу України до Європейського Союзу, досягнувши 89 %.

На думку експертів, ці цифри руйнують стереотип про те, що західні області найбільше підтримують євроінтеграцію.

«Війна зруйнувала ці стереотипи. Ми бачимо, що і в західних, і в центральних областях все більше громадян переконуються в тому, що головним інтеграційним напрямком України є вступ до Європейського Союзу. Це неймовірна зміна», – наголосив виконавчий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський.

Він зазначив, що переважно зростання відбулося внаслідок зміни думки частини населення, яка раніше виступала за відмову від вступу до будь-яких політико-економічних союзів.

Також, згідно з дослідженням, за час війни на 5 % збільшилася підтримка вступу до НАТО. Наразі приєднання до Північноатлантичного альянсу підтримується абсолютною більшістю населення західних та центральних областей України – 74 %.

Підтримка позаблокового статусу України впала до рекордно низьких 3%, проте підтримка альтернативного позаблокового статусу з гарантіями безпеки для України становить близько 13%.

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%. https://censor.net/ua/n3344801

Author: Vadim