Міненерго своїм наказом встановило обмеження на ринку електроенергії

Учасники ринку повинні здійснювати закупівлю електроенергії на ринку «на добу напере»” (РДН) в обсязі не меншому, ніж 10% його подекадного використання споживачами.

Відповідна вимога випливає з п.1 наказу Міністерства енергетики №187 від 26 травня 2022 року, передає Інтерфакс-Україна. На документі значиться друк «Внесено до єдиного державного реєстру нормативних актів», однак у держреєстрі зазначено, що документ поки «не набрав чинності».

Згідно з наказом, НЕК «Укренерго» як адміністратор розрахунків за результатами кожної декади зобов’язана перевіряти виконання кожним учасником ринку встановленого правила про обов’язкову 10% закупівлю. «Встановити, що в разі нездійснення учасником ринку покупки на ринку «на добу наперед» обсягу електричної енергії, визначеного у п.1 цього наказу, такий учасник ринку зобов’язаний докупити відповідні обсяги електроенергії на ринку «на добу наперед» у наступній декаді», – зазначено у документі.

У разі невиконання учасником ринку цієї вимоги учасник набуває статусу «дефолтний». Як випливає з тексту наказу, він набуває чинності з 1 червня 2022 року і діє протягом воєнного стану та 30 днів після його завершення.

Як повідомлялося, у травні Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, перенесла підвищення тарифу АТ «Оператор ринку» на операції купівлі-продажу на ринку «на добу наперед» (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР) на травень-грудень 2022 року в 4 рази – з 3,3 грн/МВт-година до 13,31 грн/МВт-година (без ПДВ).

Як випливало зі звіту «Оператора ринку» за 20 днів травня 2022 року, обсяг купівлі/продажу е/е на РСВ знизився на 30,89% порівняно з аналогічним періодом попереднього місяця – до 405 957,9 МВт-год, на ВДР – на 59,12% – до 5 935 МВт-год.

Author: Vadim