Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки

Недотримання правил з ядерної та радіаційної безпеки на радіаційно забруднених територіях може призвести до незворотних наслідків для організму людини. Чорнобильська зона відчуження є територією з особливим статусом недаремно.

Забруднення територій, над якими пройшла радіоактивна хмара у квітні 1986 року, має неоднорідний характер, але однією з найбільш забруднених місцин у зоні відчуження є «Рудий ліс» – це близько 10 кв.км хвойного лісу, який прийняв найбільшу частку викиду. Пізніше цей ліс був захоронений, проте забруднення цієї території і зараз має надзвичайно високу щільність. Будь-які земельні роботи здіймають частинки радіоактивного ґрунту у повітря, забруднюючи повітря у зоні дихання та тим самим завдаючи незворотних наслідків для здоров’я та навіть життя людини.

Як би не епічно це звучало, але саме «Рудий ліс» обрав російський окупант для «окопування» та облаштування своїх позицій. Не володіючи елементарними знаннями правил поведінки на радіоактивно забруднених територіях, не маючи засобів індивідуального захисту та нехтуючи правилами ядерної та радіаційної безпеки, ворог завдав собі колосальної шкоди. Адже радіаційні наслідки від опромінення полягають у порушенні життєвих функцій різних органів (головним чином органів кровотворення, нервової системи, зору, шлунково-кишкового тракту) та розвитку променевої хвороби.

За даними, що поширюють білоруські ЗМІ вже є перші сигнали того, що російський окупант потрапив під вплив радіації. У Гомелі зафіксовано чисельне переміщення автомобілів Республіканського науково-практичного центру радіаційної медицини та екології людини, крім того повідомляється, що в установу безперервно надходять російські солдати.

Більш детально про наслідки опромінення читайте у матеріалі від наших фахівців вже незабаром.

Аби не пропустити, підписуйтесь на сторінку ДНТЦ ЯРБ у Facebook та слідкуйте за нашим офіційним сайтом sstc.ua.

На фото: індивідуальні дозиметри (ИД-11, 1981р.), які використовуються окупантами для вимірювання поглинених доз гама-випромінювання.

Author: Vadim