Цікавинки про Україну

А чи знали Ви, що Україна входить до топ-30 країн, які споживають найбільше енергії? При значних запасах ресурсів, у нашій країні 4,8% енергії втрачається при її транспортуванні та розподіленні. Для порівняння, у Польщі — 1,6%, Румунії – 3,3%, а у Литві – 1,2%.

Іншою проблемою є те, що Україна виробляє тільки дві третини енергоносіїв, які споживає. “Але наша країна має можливість зменшити залежність за рахунок збільшення власного видобутку газу, розвитку “зеленої” енергетики, інвестицій в енергоефективність та створення прозорого ринку… “, – розповідає директор «Тop Lead» Станіслав Шум.

Наша країна також входить у двадцятку найменш енергоефективних країн світу. Так, на кожну 1 тисячу доларів ВВП, в Україні витрачається в три рази більше енергії, ніж у Польщі.

Найбільшим споживачем енергії в Україні є Дніпропетровська область

Цікаво, що до п’ятірки областей, які споживають найбільше електроенергії увійшли Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Харківська та місто Київ.

Наприклад в Європі Норвегія має найбільший показник споживання електроенергії на особу, але це зумовлено не низькою ефективністю, а іншою структурою споживання. А от обсяг споживання тепла на особу в Норвегії — один з найнижчих. Аналогічна ситуація і в Україні: обсяг споживання енергії за регіонами не відображає рівня енергоефективності, оскільки не враховує віддачу від цього споживання. Проблеми в Україні є і з електромережами, які є дуже старими та зношеними. 64% українських електромереж експлуатуються вже понад 40 років.

Українські електромережі застарілі та зношені

Основна частина електроенергетичного обладнання була введена в експлуатацію у 1960-1970-х роках, а спроектована за нормами 1950-х років. Ще один цікавий факт: у 2015 році кожен восьмий долар світових інвестицій в енергетику спрямовувався на підвищення ефективності індустрії. Разом з тим, в Україні видатки бюджету на дослідження і розробки у ПЕК знижувались з 2008 року. Раніше в Україні презентували онлайн-карту, яка допомагає зрозуміти, через чиї руки йде електрика до входу в будинок, який шлях проходить газ до того, як потрапити в газову плиту, як пальне потрапляє до вашої АЗС та багато іншого.

Author: Vadim