На сміттєзвалищі поблизу Львова запустили біогазову електростанцію

На Грибовицькому полігоні поблизу Львова у суботу запустили біогазову електростанцію, що здатна забезпечувати електроенергією близько 735 домогосподарств. Станція генеруватиме 2,6 млн кВт/год електроенергії на рік. 
“Біогазова електростанція також допоможе покращити екологічну ситуацію та зменшити полігон твердих побутових відходів в об‘ємах, оскільки з пустот викачуватимуть метан та інші газоподібні елементи. 
 Біогазова електростанція побудована в межах спільного проеєкту НАК “Нафтогаз України” та компанії “Clear Energy”.
Звалищний газ формується під час анаеробного (без доступу повітря) розкладу органічних решток відходів (залишки їжі, листя, гілки й т.д.). Зазвичай, цей газ є однією з причин пожеж і вибухів на звалищах. Такі пожежі важко загасити, бо вони утворюються і горять не на поверхні, а в глибині звалища.
Видобування біогазу має також знизити висоту тіла полігону – сміттєзвалище осяде під власною вагою. Тому, безсумнівно, Львівська область, а також сім’ї, які проживають біля полігону та отримуватимуть електроенергію з цієї станції, суттєво виграють завдяки цьому об’єкту. Відкриття цього об‘єкта є черговим етапом в рекультивації полігону, черговим етапом в забезпеченні екологічної безпеки для жителів Львова та області”. 

Author: Vadim