Масове використання генераторів не викличе дефіциту палива

Масове використання генераторів внаслідок масованих ракетних атак росіян на енергосистему України не викличе дефіциту палива чи зростання цін. Про це свідчать результати дослідження “Консалтингової групи “А-95”, повідомляє галузеве видання enkorr.

Згідно з оцінкою експертів, у жовтні-листопаді 2022 року спостерігалося різке зростання попиту на бензин для генераторів, проте його обсяг не перевищив 6% ринку, або 7-12 тис. тонн на місяць. Водночас попит на дизпаливо для генераторів оцінюється максимум на рівні 60-65 тис. тонн, що становить 10-11% від загального обсягу споживання у країні.

«Проведене дослідження й низка інтерв’ю з операторами ринку показали, що обсяг споживання пального генераторами в Україні хоч і збільшився, але не настільки, щоб радикально вплинути на ситуацію із постачанням і призвести до дефіциту пального в країні», – зауважив експерт Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

На основі спостережень за споживанням у жовтні-грудні 2022 року було спрогнозовано максимальні обсяги “генераторного” споживання у першій половині 2023 року.

У разі ж сценарію блекауту аналітики «А-95» прогнозують збільшення попиту з боку власників електрогенераторів до 20 тис. тонн бензину й 100 тис. тонн дизпалива на місяць. При цьому експерти зауважують, що ринок має потенціал збільшення постачання майже на всіх напрямках. З іншого боку, погіршення ситуації з централізованим електропостачанням призведе до зменшення споживання пального бізнесом.

Аналітики стверджують, що попит на пальне для генераторів не матиме вирішального впливу на ціни, які переважно залежать від зовнішніх чинників.

Author: Vadim