ДОСВІД ПОСТ-МАЙНІНГА В НІМЕЧЧИНІ

26-30 червня 2023 р. відбулася навчальна поїздка української делегації в Північний Рейн-Вестфалію (Німеччина) для вивчення досвіду реструктуризації гірничих підприємств Рурського вугільного басейну, екологічного забезпечення процесів виведення шахт з експлуатації, відновлення та використання територій гірничих робіт (зокрема вугільних кар’єрів), ревалоризації та музеєфікації гірничих об’єктів. Відбулися численні зустрічі з керівництвом та експертами провідних німецьких компаній, що забезпечують трансформацію гірничого регіону, екологічний моніторинг, створення природних ландшафтів, управління водними ресурсами (зокрема – шахтними водами), забезпечують збереження культурно-промислової спадщини гірників (загалом у Німеччині музеєфіковано понад 160 гірничих об’єктів різних часів). Відбулись зустрічі у Вищій технічній школі ім. Георга Агріколи, де було представлено досвід десятирічного викладання навчальної програми «Пост-майнінг», яка є однією з найбільш популярних серед гірничого напрямку вищої освіти Німеччини. Слід зазначити, що перша в Україні сертифікатна навчальна програма для бакалаврів «Майнінг і пост-майнінг» була розроблена на кафедрі геоінженерії КПІ ім. Ігоря Сікорського і чекає на своїх перших студентів (планується співпраця з німецькими колегами щодо науково-методичного забезпечення дисциплін навчальної програми німецькими напрацюваннями). У Вищій технічній школі ім. Георга Агріколи привітали перший переклад українською мовою науково-літературної пам’ятки ХVI ст. праці Г. Агріколи «De Rе Metallica» («Про гірничу справу») професорів В. Білецького та Г. Гайка і планують грантову підтримку першого видання цієї книги.

Нижче наводимо світлини професора кафедри геоінженерії Г. І. Гайка, який брав участь у навчальній поїздці:

1, 2 – Німецький гірничий музей у Бохумі (на фото 2 – брила вугілля з останньої німецької шахти «Prosper-Haniel» в м. Ботропі, яку закрили в 2018 р.)

3 – Проф. Геннадій Гайко (справа) з президентом Вищої технічної школи ім. Георга Агріколи проф. Сюзанною Лінгель (у центрі) та німецькими науковцями поруч з головним корпусом школи (український прапор на знак солідарності з Україною встановлено в більшості суспільних установ Німеччини)

4 – Вугільний кар’єр в районі Бергхайма. Планом рекультивації планується утворити тут найбільше штучне озеро Європи

5 – Гірничо-металургійний музеєфікований комплекс Цольферайн, м. Ессен (внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО)

6 – Зустріч в офісі компанії, що управляє водними ресурсами Рурського басейну (управління водними ресурсами – найбільш відповідальне завдання пост-майнінгу, віднесене до «вічних завдань»)

Author: Vadim