«Газпром» збільшив заявку на транзит газу через Україну до максимуму з початку року

Заявка російського «Газпрому» на транзит газу через Україну оновила максимум з початку січня 2023 року – до понад 40 млн кубометрів. Про це свідчать дані «Оператора ГТС України», передає Інтерфакс-Україна.

Так, ОГТС повідомив, що прийняв від «Газпрому» заявку на транзит на вівторок обсягом 40,3 млн кубометрів. Показник у понеділок був 39,2 млн кубометрів.

Потужності заявлені лише по одній із двох точок входу до ГТС країни – газовимірювальній станції «Суджа». Коридором через ГВС «Сохранівка» заявки не прийнято.

Поточний рівень резервів газу у Європі скоротився до 63,95% – це на 21 відсотковий пункт вище за середній показник на ті ж дати за останні п’ять років.

За газову добу 19 лютого запаси скоротилися приблизно на 0,12 відсоткового пункту. Це мінімальний показник із новорічних канікул. Наприкінці минулого тижня регіон накрила чергова хвиля потепління, крім того у вихідні попит на газ традиційно знижується.

Тепла погода у жовтні, листопаді та січні, а також заходи економії призвели до того, що на даний момент рівень резервів у європейських ПСГ є максимальним за всю історію спостережень.

Як повідомлялося, у січні «Газпром» поступово зменшував транзит газу через Україну. На початку року обсяг прокачування газу через Україну становив 43,3 млн кубометрів на добу.

Вже тоді обсяги транзиту російського газу були втричі меншими від заброньованої російським «Газпромом» гарантованої потужності в обсязі 109,6 млн кубометрів на добу. Довгостроковий контракт, укладений на 2020-2024 роки на умовах «качай або плати» передбачає, що Росія повинна оплачувати весь заброньований обсяг – у 2023 році це 40 млрд кубометрів.

Нагадаємо, за підсумками 2022 року транзит російського газу через Україну впав до історичного мінімуму – близько 20 мільярдів кубометрів. Наразі постачання російського газу до Європи здійснюється лише українським маршрутом та «Турецьким потоком».

Author: Vadim