Вчені вигадали, як отримувати електрику від грибів

Американські вчені з Технологічного університету Стівенса вигадали як отримати електрику від грибів. Для цього до капелюшок печериць прикріпили колонії ціанобактерій, створені за допомогою 3D-друку. Статтю вчених 7 листопада опублікував науковий журнал Nano Letters.

За допомогою 3D-друку вчені створили із щільно розташованих колоній бактерій спеціальний матеріал, який наносять на гриб. Ціанобактерії переробляють світло на електрику, а потім вона надходить від гриба через провідники з графену.

Вчені зазначили, що царства бактерій та грибів «демонструють взаємний симбіоз». Ціанобактерії не можуть довго існувати на штучних поверхнях, тому гриб з його живильним і вологим середовищем підходить як місце для їхнього життя. На капелюшку печериці бактерії прожили на кілька днів довше, ніж у штучних умовах.

За словами дослідників, у «біонічних грибів» може бути великий потенціал.

Незабаром вчені сподіваються видобувати з грибів достатньо електрики, щоб запалити світлодіод. Дослідження, на думку авторів, «розширює наукове розуміння багатовимірної інтеграції між біологічним мікросвітом та функціональними абіотичними наноматеріалами».

Author: Vadim