Що таке екологічна сертифікація BREEAM

У світовій практиці розвинутих держав екологічна сертифікація будівель вже давно must have. Найстаріший і найпоширеніший у Європі метод оцінки екологічної ефективності – BREEAM. Цій системі вже 30 років, а сертифікацію пройшли понад півмільйона будівель у 90 країнах світу. Звичайно, репутація для неї – на першому місці.

Експерти BREEAM аналізують будинок за десятьма ключовими параметрами. Зокрема, оцінюється його енергоефективність, використання екологічних матеріалів для будівництва, технології управління відходами, вплив будівлі на навколишнє середовище, безпеку для мешканців та відвідувачів, зручність транспортної інфраструктури та інше.

Що дуже важливо, оцінка будівлі проводиться двічі – на етапі проектування і на етапі введення об’єкта в експлуатацію. Тобто ніякого «формального підходу» або можливості пообіцяти і не виконати.

Про екологічне будівництво в Україні

В Україні тільки зароджується тренд на екодевелопмент. Потроху почали проходити міжнародну екологічну сертифікацію об’єкти комерційної нерухомості, а от житлові комплекси поки не дуже активні в цьому напрямку. Хоча це важливий системний етап для українського ринку девелопменту.

Організація будівництва

Так, оцінка об’єкта починається ще на етапі менеджменту. Важливо те, як ви підготуєте і організуєте саме будівництво. Наприклад, все дерево, яке використовується на будмайданчику, повинно мати повністю легальне походження. Будівельні відходи варто сортувати мінімум на п’ять груп, а також рекомендується взагалі суттєво мінімізувати кількість відходів. З очевидних, але часто ігнорованих в Україні правил – вимоги з охорони праці й техніки безпеки. Тобто на всіх стадіях екодевелопер повинен дотримуватись практики відповідального будівництва.

Екологічність для людей

Наступний і найголовніший етап – наскільки будівля екоефективна для людей та ресурсів. Такі очевидні речі, як безпечність і екологічність всіх будматеріалів, навіть не варто пояснювати. Це 100-відсотковий стандарт.

Чимало уваги приділяється розумному споживанню водних ресурсів. Детальний облік використання води, якісне і правильно встановлене обладнання, яке блокує дрібні протікання (вони є частою причиною втрати чималої кількості ресурсів). І головне – мінімізація ризику забруднення бактеріями, тому так багато уваги до проектування водопроводу.

Енергоефективність

Енергоефективність – це ключове слово для девелопера, який планує побудувати екологічний об’єкт. Освітлення, ліфти та інші матеріали і обладнання повинні відповідати стандартам енергозбереження. А для систем постачання гарячої води та опалення варто провести максимальну теплоізоляцію.

Шумоізоляція

В основі будь-якого екобудівництва завжди знаходиться людина. І йдеться не тільки про те, з чого і як якісно побудований будинок, а ще й про те, наскільки він зручно спроектований для його жителів. Ергономічні рішення девелопера повинні зробити будинок безпечним і комфортним для мешканців та відвідувачів.

Система BREEAM вимагає ще на етапі проєктування виконати попередні акустичні розрахунки. Стандарти шумоізоляції квартир для сертифікованих будівель дуже високі. Крім того, серйозні вимоги до природної вентиляції.

Соціальний аспект

Також міжнародна екосертифікація робить акцент ще й на соціальному аспекті. Девелопер повинен забезпечити комфорт майбутніх мешканців завдяки розумному вибору локації, доступності міського транспорту, освітніх установ, спортивних і культурних центрів, підприємств громадського харчування і сфери послуг. Також варто прорахувати створення додаткової інфраструктури для майбутніх мешканців: майданчики для сімейного відпочинку, розміщення в будівлі аптеки або інших важливих об’єктів.

Ну і, звичайно, вимоги щодо поваги до представників місцевої громадськості на всіх етапах будівництва: обмеження шуму, вібрації, забруднення ґрунту та атмосфери і збереження наявної рослинності.

Підтримка після введення в експлуатацію

Останній, але не менш важливий етап екосертифікації – підтримка будівлі після її введення в експлуатацію. Протягом 12 місяців девелопер повинен надавати інформаційну та технічну підтримку. А також проводити моніторинг споживання ресурсів в будівлі ще три роки з моменту здачі об’єкту. Навряд це може бути проблемою для девелопера, який і так турбується про подальший комфорт своїх клієнтів.

Перелічені вище аспекти – це тільки невелика частина тих екологічних стандартів, які перевіряє BREEAM. Але і їх достатньо, щоб зрозуміти, що українському ринку девелопменту точно потрібно підтягуватись до міжнародних стандартів екобудівництва.

https://mind.ua/openmind/20212905-ekologichne-budivnictvo-yak-i-navishcho-prohoditi-mizhnarodnu-ekosertifikaciyu

Author: Vadim