Синхронізація української енергосистеми з європейською вимагає подальших реформ

Процес синхронізації української енергосистеми з європейською ENTSO-E вимагає подальших реформ. Як зазначив директор Секретаріату Енергетичного співтовариства Артур Лорковські, найбільшим досягненням минулого року стала синхронізація української енергосистеми з європейською. Так, улітку 2022 року був запущений експорт до країн ЄС та Молдови.

«На наше переконання, це не було б можливим без енергетичних реформ в Україні, що передували цьому досягненню. Але ми також вважаємо, що процес синхронізації вимагає і подальших реформ. Зокрема, дуже важливо, щоб оператор системи передачі, НЕК «Укренерго», мав належне корпоративне врядування», – заявив Лорковські.

За його словами, Співтовариство також заохочує та підтримує Україну у встановленні належного механізму спільного розподілу транскордонної пропускної спроможності, що є важливим для об’єднання ринків електроенергії.

«Крім того, ми готові надати Україні підтримку в частині імплементації нового пакету законодавства щодо електроенергетики, ухваленого Радою Міністрів ЄС у грудні 2022 року», – додав він.

Як повідомило раніше Міністерство енергетики України, завдяки приєднанню та роботі у синхронному режимі із енергосистемами європейських країн (ENTSO-E) Україна змогла отримати додаткові 8,7 млрд грн

Author: Vadim