Фігуранти справи НАБУ намагаються заблокувати конфіскацію колишнього постачальника титану для виробників російської зброї

Власники «Демурінського гірничо-збагачувального комбінату», який станом на початок повномасштабного вторгнення РФ належав російській корпорації «ВСМПО-Авісма», намагаються заблокувати конфіскацію активів підприємства на користь України. Відповідний позов Міністерства юстиції розглядає Вищий антикорупційний суд (ВАКС). За даними судового реєстру, клопотання про зупинення провадження у справі про стягнення в дохід держави активів подавали представники ТОВ «Демурінський ГЗК» та Світлани Ільтьо – одна з директорів офшорної компанії Limpieza Limited, на яку оформлене українське підприємство.

Заявники вказували, що Limpieza Limited оскаржує указ президента Володимира Зеленського №726/2022 від 19 жовтня 2022 року про запровадження санкцій проти Limpieza Limited та російської корпорації “ВСМПО-Авісма” у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного суду. «ВСМПО-Авісма» намагалася змінити власника «Демуринського ГЗК» в Україні після початку повномасштабного вторгнення. У лютому російська корпорація заявила про продаж своїх 75% акцій Limpieza Limited (якому належить «Демурниський ГЗК») іншому співвласнику компанії – Bolatico Limited, якій до цього вже належало 25% акцій. Представницею і формальним власником Bolatico Limited є Світлана Ільтьо, її повʼязують із колишніми топменеджерами АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» Русланом Журилом і Юрієм Перцевим. Як писав Бізнес Цензор, у 2020 році ОГХК постачала сировину для виробництва титану російському «ВСМПО Авісма».

Bolatico Limited фігурує у розслідуванні НАБУ про розкрадання керівництвом «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» понад 300 мільйонів гривень. За даними слідства, Світлана Ільтьо керувала рахунком британської компанії-посередника в схемі ОГХК Adelis Trade LLP в латвійському банку Citadele Banka, а також виконувала роль представника ще двох фірм – First Railway Company LLP і Bolatico Limited, які брали участь у схемі виведення коштів з державної ОГХК. Як повідомлялося, 22 квітня Бюро економічної безпеки України заявило про арешт «100% корпоративних прав гірничо-збагачувального комбінату, який постачав стратегічну продукцію Росії». За даними «Forbes Україна», йшлося саме про ТОВ «Демурінський ГЗК». Розташований він у Дніпропетровській області. ГЗК веде промислову розробку Вовчанського родовища титано-цирконових руд із запасами ільменіту понад 2 млн тонн. Кінцевим бенефіціаром підприємства був російський бізнесмен Михайло Шелков, заступник гендиректора найбільшої російської титанової корпорації «ВСМПО-Авісма».

Нагадаємо, у червні 2021 року Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) запровадила санкції проти голови ради директорів корпорації «ВСМПО-Авісма» Сергія Чемезова і заступника голови ради директорів корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайла Шелкова, який також вказаний власником ТОВ «ВСМПО Титан Україна» (виробництво труб, порожнистих профілів і фітингів зі сталі). Російська корпорація «ВСМПО-Авісма» – найбільший світовий виробник титану, належить російським мільярдерам Михайлу Воєводіну та Михайлу Шелкову, а також створеній Владіміром Путіним держкорпорації «Ростєх», яка займається виробництвом різноманітних видів зброї для російської армії

Author: Vadim