Зв’язок між Запорізькою АЕС та МАГАТЕ відновили

У п’ятницю, 10 червня, був відновлений зв’язок між серверами Запорізької АЕС із контролю за ядерним матеріалом та Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це повідомляє пресслужба НАЕК «Енергоатом».

«Завдяки спільним зусиллям НАЕК «Енергоатом» та компанії Водафон у п’ятницю, 10 червня 2022 року, був відновлений зв’язок між серверами ЗАЕС із контролю за ядерним матеріалом та МАГАТЕ», – йдеться у повідомленні.

У компанії нагадали, що зв’язок було втрачено 30 травня, коли російські окупанти відключили в Енергодарі мобільний оператор Vodafone – саме із цим оператором МАГАТЕ має контракт на передачу даних.

«Однак всі дані за цей період були збережені на захищених серверах ЗАЕС і безпосередньо після поновлення зв‘язку їх передали до МАГАТЕ. Про що від Агентства надійшло відповідне повідомлення», – уточнили в «Енергоатомі».

Зазначається, що саме відсутність у МАГАТЕ цих даних та неможливість їх отримати у звичний спосіб гендиректор Агентства Рафаель Маріано Гроссі називав основною причиною необхідності персонально відвідати ЗАЕС.

«Спільними зусиллями «Енергоатома» та Водафону цю проблему вирішено», – підсумували у компанії.

Як повідомлялося, ЗАЕС залишається окупованою військами РФ із 4 березня.

Author: Vadim