Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки

У зв’язку із повномасштабним вторгненням військ російської федерації на територію України та окупацією Чорнобильської та Запорізької АЕС, неодноразово наголошувалося про те, що атомні електростанції та їхня інфраструктура не розраховані для безпечної експлуатації в умовах воєнного часу та ведення бойових дій поряд.

Основним аргументом є неможливість проведення аналізу ядерної безпеки конкретних ядерних об’єктів з урахуванням впливу бойових дій на них. Наразі почали з’являтися ініціативи щодо виконання такого аналізу, однак фахівці вважають, що не на цьому занятті варто зосередити увагу міжнародній спільноті та фахівцям ЯРБ.

Детально про те, чому оцінка імовірнісних показників ядерної безпеки за умов війни – завдання сумнівне, розповіли експерти Микола Штейнберг та Віктор Шендерович.

БОЙОВІ ДІЇ І ЯДЕРНА БЕЗПЕКА

Війна триває. На нашій території знаходяться 15 ядерних енергоблоків. Зрозумілим є питання про їхню безпеку та бажання оцінити можливі ризики важких аварій, у т.ч. з використанням імовірнісних методів.

Оцінка імовірнісних показників ядерної безпеки за умов війни – завдання сумнівне. Оцінити ймовірність бойового впливу на об’єкт дослідження (АЕС) неможливо у принципі – рішення ухвалює людина. Це виключно детерміноване рішення конкретних людей на різних етапах і програмувати вірогідність конкретного сценарію його реалізації у принципі неможливо.

Також неможливо визначити елемент АЕС та величину впливу на цей елемент, оскільки обидві складові (елемент та вплив) визначаються людиною. Де та ким? Офіцером генерального штабу? Командиром бригади чи танка? Оператором пункту управління ракетами?

На майданчику АЕС важливими для безпеки можуть бути: об’єкти електропостачання (ВРП, дизельні, розподільні пристрої, акумуляторні батареї тощо); об’єкти відведення тепла (водосховища, насосні станції, градирні, системи водопроводів тощо); системи керування технологічними процесами; сховища ядерного палива; сховища палива для дизельних електростанцій; системи пожежогасіння, системи поводження та зберігання РАВ; власне ядерна установка та її системи безпеки; персонал АЕС. І це далеко не все.

Можливі величини впливу – все, що є у атакуючої сторони: снаряди всіх калібрів та типів; авіабомби всіх типів; бойові частини ракет усіх типів; особиста зброя (автомати, кулемети); вогнемети; міни всіх типів….

Невиключений одночасний вплив на кілька важливих для безпеки елементів, наприклад, одночасно на системи енергопостачання та відведення тепла; на системи управління та технологічні системи тощо. Набір варіантів не обмежений. Нарешті, можлива одночасна дія на всі зазначені вище елементи та їх комбінації, критично важливі для реалізації функцій безпеки. При цьому вплив може бути як на один енергоблок, так і на кілька енергоблоків на майданчику, а також на майданчик загалом. Слід пам’ятати також про одночасний вплив на персонал.

Таким чином, охочим виконати імовірнісні оцінки безпеки АЕС в умовах бойового впливу необхідно визначити:

✅Набір елементів, вплив на які може призвести до тяжкої аварії. Їх сотні. При цьому, можливий одночасний і багаторазовий вплив на десятки таких елементів;

✅Набір інструментів впливу – практично нескінченний. Чи можна порахувати кількість варіантів і які з них (бомби, ракети, снаряди,…) вибрати для виконання ймовірнісних оцінок?;

✅Можливі об’єкти поза майданчиком АЕС та інструменти впливу на них, які можуть призвести до вихідних подій аварії або подій, що критично погіршують умови управління тяжкою аварією. Наприклад, руйнування енергосистеми або інфраструктури, що перешкоджають доставці обладнання в рамках управління важкими аваріями та палива для аварійних дизельних електростанцій).

Чи можливо це зробити? Скільки часу для цього потрібно і які ресурси необхідно витратити?

Вплив бойових дій на ядерну безпеку – подія детерміністична. Вона знецінює всі існуючі оцінки безпеки і не оцінюється.

Поняття ядерна безпека та війна в принципі несумісні. Але не тільки АЕС перебувають у списку технологічних об’єктів, які є джерелами катастрофічної небезпеки для людей. Є ще й хімвиробництва, греблі електростанцій, склади хімічних добрив.

Перелік нескінченний.

Які ймовірності тут можна рахувати і найголовніше для чого? Що це дасть?

Триває війна – людська діяльність несумісна з людським життям. Зараз усі сили, всі ресурси мають бути спрямовані на те, щоб зупинити агресора, закінчити війну – це те єдине, що може зупинити смерть та руйнацію всього, що створено людиною.

Author: Vadim