Радіаційна безпека
Якщо отримали повідомлення про радіаційну небезпеку, уникайте паніки. Слухайте повідомлення органів влади та виконуйте інструкції.
- Негайно зайдіть у будинок та заберіть усередину домашніх тварин. Стіни дерев’яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання в 2 рази, цегляного — у 10 разів; заглиблені укриття (підвали) з покриттям із дерева — у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону — у 40–100 разів.
- Зменшіть можливість проникнення радіаційних речовин у приміщення: щільно зачиніть вікна та двері, щілини заклейте.
- Уточніть місце початку евакуації. Попередьте сусідів, допоможіть дітям, інвалідам та людям похилого віку.
- Зберіть документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, засоби санітарної обробки та інші найпотрібніші речі в герметичну упаковку.
- За змоги, негайно залиште зону радіоактивного забруднення.
- Перед виходом з будинку від’єднайте всі електроприлади від електромережі, перекрийте газ та воду. Візьміть підготовлені речі, одягніть протигаз (респіратор, ватно-марлеву пов’язку), верхній одяг (плащ, пальто, накидка), гумові чоботи.
- Не роздягайтеся на вулиці, не сідайтена землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби або ягоди.
- У приміщеннях щодня робіть вологе прибирання, бажано з використанням мийних засобів.
- У разі перебування на відкритій, забрудненій радіоактивними речовинами місцевості користуйтеся засобами захисту: для захисту органів дихання — протигазом, респіратором, ватно-марлевою чи протипороховою пов’язкою, зволоженою марлевою пов’язкою, хустинкою або будь-якою частиною одягу; для захисту шкіри — спеціальним захисним одягом, плащем з каптуром, накидкою, комбінезоном, гумовим взуттям і рукавицями.
- З прибуттям на нове місце перебування проведітьдезактивацію засобів захисту, одягу, взуття та санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або самостійно (зняти верхній одяг, ставши спиною проти вітру, витрусити його; повісити одяг на перекладину, віником або щіткою змести з нього радіоактивний пил та за змоги випрати.
- Помийтеся. Не використовуйте кондиціонери для волосся: вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не дряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани.
- Якщо немає можливості прийняти душ, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха.
- Одягніть чистий одяг.
- Дізнайтеся у місцевих органів державної влади адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.
- Проводьтейодну профілактику. Йодистий калій слід вживати після їжі з чаєм, соком або водою 1 раз на день протягом 7 діб: дітям до двох років — по 0,04 г на один прийом; дітям від двох років та дорослим — по 0,125 г на один прийом. Водно-спиртовий розчин йоду приймати після їжі 3 рази на день протягом 7 діб: дітям до двох років — по 1–2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока (консервованого) або годувальної суміші; дітям від двох років та дорослим — по 3–5 крапель на склянку молока або води. Наносити на поверхню кінцівок рук настоянку йоду у вигляді сітки 1 раз на день протягом 7 діб.
Як безпечно харчуватися та пити воду:
- Використовуйте для харчування лише продукти, що зберігалися у зачинених приміщеннях, консерви; не вживайте овочі, які росли на забрудненому ґрунті.
- Не пийте молоко від корів, які пасуться на забруднених пасовиськах.
- Не пийте воду з відкритих джерел та водопроводу після офіційного оголошення радіаційної небезпеки, колодязі накрийте.
- Допоки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання.
- Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття тіла та упаковок їжі і води.
Рекомендації щодо зменшення вмісту радіонуклідів у продуктах харчування:
- свіжі овочі, фрукти і ягоди мити в проточній воді, вимочувати;
- капусту вживати без верхніх листків і качана (це знижує рівень забруднення до 40 разів);
- у коренеплодів (буряків, моркви, ріпи, редису) видаляти гичку разом з вінчиком на 10–15 мм (знижує рівень забруднення у 15–20 разів);
- готуючи овочі (картоплю, буряки, моркву, квасолю) їх слід відварювати до напівготовності, потім злити воду і залити новою порцією води (це знижує рівень забруднення у 1,5–2 рази);
- переробка овочів і фруктів, їх консервування, квашення, маринування також зменшує вміст радіонуклідів;
- варити гриби протягом 15–60 хвилин у солоній воді, через кожні 15 хвилин відвар зливати;
- під час кип’ятіння в підсолену воду треба додати трохи столового оцту чи лимонної кислоти (це знижує рівень забруднення у 2–10 разів).