👨‍💼👩‍ Як працювати під час війни?

Ніхто з нас не був готовий до початку війни. Це надзвичайно складно та надзвичайно емоційно. І нам важливо адаптуватися. Інакше ми будемо в постійному в стресі та емоційно виснажені.

Ситуація може тривати тижнями, а то й довше. Ми зараз вчимося відстоювати свою країну, і тому нам потрібно також навчитись виконувати свою роботу в умовах війни.

Спробуємо покращити емоційну стабільність на робочому місці незалежно від обставин.

⛳️ Подбайте про поточні потреби

Подбайте про свої поточні потреби, це життєво необхідно. Це як підніматися на Еверест 🏔: перший крок важливий, другий крок важливий. А що надзвичайно важливо — це можливість рухатися все далі і далі вперед.

🔸 Що я ЗАРАЗ можу зробити, щоб почувати себе краще?

🔸 Що я ЗАРАЗ можу зробити, щоб почуватися в безпеці?

🔸 Що я ЗАРАЗ можу зробити, щоб не бути голодним, спраглим і так далі.

⛳️ Запровадьте перехідний ритуал

І виконуйте його кожного разу, коли починаєте і завершуєте роботу.

🌅 Коли ви одягаєте халат або сідаєте вранці за ноутбук, скажіть собі вголос: “Я входжу у роль лікаря”, “Я входжу у роль керівника”,  “Я входжу у роль програміста”, “Я входжу у роль дизайнера”.

🌇 Коли ж ви завершуєте роботу, знімаєте одяг або закриваєте ноутбук, ви кажете собі: “Я виходжу з ролі лікаря / керівника / програміста / дизайнера”.

⛳️ Зосередьтеся на тому, що ви можете робити

Умови, в яких ви працюєте, є нестандартними. За екстремальних умов ви не можете докласти стандартних зусиль і отримати стандартні результати. Це можливо на початку, але це не можливо на постійній основі.

Ви не завжди зможете працювати на високому рівні продуктивності, до якого ви звикли. Але ви можете робити все, що в ваших силах за теперішніх умов.

Для цього вам потрібно також дбати про себе: спати, регулярно харчуватися та відпочивати.

⛳️ Вимикайте внутрішнього критика, якщо щось йде не так

Приймайте те, що ситуація склалася так, як склалася. І що ви максимально зробили все, що було важливо в цей час. Припиніть думати, що щось могло скластися по іншому, якби ви щось там знали.

🔸 Ви не зробили щось не так навмисно, правда?

🔸 Ви не припустилися помилки навмисно.

🔸 Ви не мали на меті зробити щось не так.

Ви прагнули зробити все якнайкраще, ви прагнули зробити все, що могли, і варто себе з цим привітати. Вимкнення внутрішнього критика допомагає емоційно завершити ситуацію, та зосередитися на нових завданнях.

Знайдіть 3 речі, за які ви можете себе похвалити

Знайдіть 3 свої досягнення і запишіть їх. Спершу буде тяжко знайти 3, але повірте, кожнісінького дня, таких досягнень набагато більше, ніж 3. Навіть за нормальних обставин.

Зберігайте ці записи у себе в телефоні. І коли почуватиметеся погано, коли станеться так, що ви будете намагатися дестабілізувати себе самого, піддаватиме свої дії сумніву, будь-ласка, відкрийте ці записи і перечитайте ваші щоденні досягнення одне за одним.

Це повинно зупинити будь-які думки, які можуть вас дестабілізувати.

Ставте перед собою невеликі завдання

Відмічайте для себе, коли вам вдалося виконати завдання.

Такі маленькі перемоги виділяють гормон дофамін, що впливає на відчуття задоволення і додає енергії та мотивації рухатися далі.

Author: Vadim