Чи потрібна згода працівника на переїзд разом з підприємством в іншу місцевість

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136) увів нові тимчасові норми, що частково обмежують права працівників. Зокрема, під час воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я.

Підстава для переведення — наявність обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей (ч. 1 ст. 3 Закону № 2136).

Згода обов’язкова, якщо працівника переводять в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії.

Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством — одна з підстав припинити трудовий договір (п. 6 ст. 36 КЗпП).

Як укласти трудовий договір в умовах війни

Водночас враховуйте, що релокація виробництва — тимчасовий захід. Тож замість того, щоб звільнити працівника, який не готовий переїхати, можна ініціювати призупинення дії трудового договору (ст. 13 Закону № 2136).

Нового працівника ви зможете тимчасово знайти там, куди перевезете підприємство. А коли повернетеся назад, попередній працівник знов стане до роботи.

Ольга Догадіна

керівник групи експертів MCFR Кадри

Author: Vadim