Синхронізація Об’єднаної енергетичної системи України з європейською ENTSO-E

Синхронізація Об’єднаної енергетичної системи України з європейською ENTSO-E дасть змогу збільшити пропускну спроможність ліній електропередач між Україною і Європою до 5 ГВт.
Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко у колонці “Енергетичний безвіз. Єдиним фронтом з Європою” на “Економічній правді”, передає kmu.gov.ua
«Синхронізація енергосистем України та Європи об’єднує нас на одному з найбільш ключових рівнів – енергетичному, – зазначає Герман Галущенко. – Україна розірвала останній зв’язок з диктаторськими режимами Росії та Білорусі, який вимушено зберігався з часів СРСР, а наступним і завершальним кроком європейської інтеграції України тепер є інтеграція політична, саме це робить приєднання до ENTSO-E таким важливим для нас».
Тепер Україна є частиною великого енергетичного простору.
«Ми становимо спільний енергетичний простір з ЄС, спільний «енергетичний фронт», – наголошує міністр. – Якщо у нас виникне аварійна ситуація– ми гарантовано отримаємо електроенергію з Європи, якщо потрібно буде екстрено «перекрити» європейські потреби – ми зможемо це зробити».
Герман Галущенко зауважив, що у перспективі є можливість збільшити пропускну здатність електромереж між Україною та Європою.
«Є ще низка технологічних ініціатив, які дозволять збільшити пропускну здатність наших енергомереж, фактичну пропускну здатність між ОЕС України та країнами ENTSO-E до 4 і навіть 5 ГВт, – підсумовує Герман Галущенко. – Це більше, ніж попередній перетин між ОЕС України та РФ, він складав близько 3 ГВт, синхронізація дозволить значно підвищити надійність роботи нашої енергосистеми, зменшити собівартість виробництва електроенергії за рахунок більш економічного використання генеруючих потужностей і, отже, підвищить безпеку постачання електричної енергії споживачам».

Author: Vadim