ОДНЕ З ВІДНОВЛЕНИХ МІСТ В УКРАЇНІ ЗАБЕЗПЕЧАТЬ АЛЬТЕРНАТИВНОЮ ЕНЕРГІЄЮ НА 77%

Альтернативні джерела забезпечать до 77% потреб в енергії Тростянця – міста в Сумській області, що буде комплексно відновлене в рамках плану Кабміну, який визначив шість населених пунктів, що постраждали від російської агресії, і де відновлення відбуватиметься за новими принципами. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Майстер-план New Balance Trostianets підготовлено для Тростянецької міської ради компанією CES clean energy solutions GesmbH (Австрія), «iC consulenten Україна», tbw research (Австрія) і Modul5 (Австрія) за підтримки незалежних експертів: Петера Блала Ганнеса, Мадіса Меддісона. Його розробка тривала з червня 2022 до лютого 2023 року. Інфраструктурна частина майстер-плану охоплює п’ять напрямів: сміттєві полігони й зона переробки відходів, вода і водовідведення, стічні води, енерго- і теплопостачання.

«Концепція відновлення і подальшого розвитку енергосистем Тростянця пропонує поступову відмову від спалювання газу на електростанціях», – повідомив, зокрема, управляючий партнер CES Clean Energy Solutions Андреас Хельбль, представляючи розроблений майстер-план. За його словами, перспективним для центру є теплова генерація із використанням біогазу, для приватних будинків запропоновано індивідуальні теплові насоси.

Також запропоновано спорудження на доступній земельній ділянці в 13,5 га великої СЕС плюс розміщення сонячних панелей на більш ніж тисячі дахів приватних будинків. За оцінкою розробників майстер-плану, дві такі станції загалом здатні забезпечити до 77% потреб міста.

«У більш довгостроковій перспективі нам убачається можливість кращої самодостатності регіону та міста за рахунок переробки відходів сільського господарства. Це може бути біомаса або біогаз. До цього проєкту можуть долучитися і територіальні громади навколо Тростянця», – зазначив управляючий партнер CES Clean Energy Solutions. Андреас Хельбль сподівається на залучення міжнародних і приватних інвестицій у ці програми.

Детальний план реалізації запропонованих заходів з оновлення систем інфраструктури міста розроблено до 2050 року. Рекомендований сценарій щодо генерації енергії, опалення та постачання теплої води передбачає інвестиції на рівні EUR18,827 млн, інвестиції у СЕС – EUR11,125 млн.

Крім того, у майстер-плані оцінено програму відновлення житлових будівель і вуличного освітлення, враховуючи вимоги Директиви ЄС з енергоефективності. «Нові будівлі мають бути сертифіковані як такі, що мають нульове споживання енергії або позитивний енергетичний баланс. Термомодернізація будівель має бути обов’язково здійснена», – наголосив Хельбль.

Частину приватних будинків під час відновлення пропонують приєднати до центральних мереж, але більшість має бути енергетично самодостатніми (тепловий насос+дахова станція). Для реконструкції вуличного освітлення запропоновано кілька варіантів, включно з ліхтарями на сонячних батареях.

«Елементи нашого майстер-плану ґрунтуються на тому, що всі інвестиції узгоджені з цілями сталого розвитку. Це чиста вода, дешева і чиста енергія. Самодостатні міста і громади та відповідальне споживання. На цьому ґрунтуються запропоновані інвестиційні стратегії. Усі ці інвестиції мають відповідати спільним цілям, завданням, цілям сталого розвитку міста Тростянець, над яким працює мерія, і ті, хто їй допомагає. Я висловлю загальну думку: ми бачимо чудову перспективу розвитку Тростянця, який може слугувати взірцем для решти України», – резюмував Андреас Хельбль.

Author: Vadim