Вимоги до улаштування вентиляції бомбосховищ

До початку війни в Україні більшість громадян навіть не цікавилися наявністю захисних споруд в містах, але наразі підвали стали чи не єдиним варіантом порятунку цивільного населення. Абсолютна більшість наявних об’єктів перебувають у незадовільному стані. В Україні багато підвальних приміщень до того ж були віддані в приватну власність.

Підвальні приміщення, які в сучасних реаліях є тимчасовим укриттям, не можуть забезпечити нормальних умов життя, адже в багатьох навіть не передбачена вентиляція. Тобто підвал вентилюється рівно настільки, щоб у ньому не розвивався грибок чи надмірна вологість, які згубно впливають на цілісність усієї споруди.

Бомбосховища мають бути розрахованими на постійне перебування людей в них протягом 2 діб. Відповідно, вентиляція бомбосховища повинна забезпечувати приплив чистого повітря і відведення відпрацьованого протягом цього часу.

Розрахунок вентиляції проводять з урахуванням багатьох чинників, серед яких і кількість людей, і розташування, і технічні особливості споруди. Зокрема, враховують те, чи приміщення використовується виключно, як бомбосховище, чи в мирний час воно слугує для інших потреб (паркінг, операційна, ігрова кімната, склад тощо).

Закриті укриття обов’язково облаштовуються системою фільтрації повітря, щоб уникнути потрапляння ззовні радіаційного пилу, біологічних аерозолів, отруйних речовин.

Під час ведення бойових діє існує великий ризик знеструмлення будівель і навіть цілих міст, тому вентиляція у бомбосховищі облаштовується з використанням механічних припливних і припливно-витяжних систем.

В окремих випадках доцільне спорудження укриттів з можливістю повної ізоляції від доступу повітря з вулиці. В такому разі система має забезпечувати регенерацію внутрішнього повітря протягом 6 годин. Такі системи очищують повітря від монооксиду вуглецю (CO) і діоксид вуглецю (CO2) та підтримують оптимальний склад повітря: концентрація CO2 до 3%, кисню – до 17%, CO – до 30 мг/м³.

Вентиляційне обладнання бомбосховищ:

  забірні канали повітря, які працюють в кількох режимах;

  противибухові пристрої з розширювальними камерами на забірних і витяжних каналах;

  антипилові фільтри;

  фільтри-поглиначі, які очищають вхідне повітря від радіаційного пилу, біологічних аерозолів, хімічних речовин;

  теплоємні фільтри;

  герметичні клапани;

  вентилятори та система повітропроводів.

Парламент ініціює розробку нових будівельних норм, які передбачають надійні бомбосховища у відбудованих та нових будинках. Покупці та орендарі житла звертатимуть на це увагу – чи є в будинку сучасні безпечні та комфортні бомбосховища та паркінги. Розглядається варіант проєктування нових будинків з укріпленим підземним паркінгом, який у майбутньому може виконувати роль надійного бомбосховища. В Україні фахівцями вивчається досвід країн, які можуть забезпечити своїх людей надійними бомбосховищами.

 

Досвід інших країн

Коли аналізують питання укриттів, насамперед беруть за основу досвід Ізраїлю, де багато укриттів облаштовують як ігрові кімнати і саме з цією метою їх використовують у мирний час. Таким чином, у разі ведення бойових дій діти відчувають себе комфортніше під час перебування у сховищах.

Втім, це далеко не єдина країна, яка будує з бомбосховищами. Це стосується і Швейцарії, де відповідне будівництво триває і сьогодні. Всі об’єкти, які служать людям, повинні мати принаймні захищений, спеціально укріплений нижній поверх. Якщо в багатоквартирному будинку відсутнє бомбосховище, саме його власник має сплачувати невеликий податок на утримання громадського бомбосховища, яке розташовано в іншому місці. Кошти на це він бере з орендної плати своїх мешканців.

Швейцарія забезпечить захист 8,6 млн осіб; тобто це єдина у світі країна, яка покриває 100% потреб людей у захисті від небезпеки. Що цікаво, це країна, яка має найстарішу політику військового нейтралітету у світі. Муніципалітет міста відповідальний за утримання бомбосховищ в нормальних умовах. Їхній стан перевіряють кожні 10 років. В укриттях обов’язково розташований біотуалет, потужні залізні двері та  бункери з фільтрацією повітря.

Джерела:

https://teplosoft.com.ua/blog/ventilyaciya-bomboshovishh-vidi-ta-pravila-oblashtuvannya

https://lb.ua/blog/elena_shuliak/513553_bomboshovishcha_ukraini_shcho.html

Author: Vadim