Чи зараховується пільговий стаж під час воєнного стану

Як визначити, чи має працівник право на пенсію за віком на пільгових умовах

Так, пільговий стаж роботи працівників, зайнятих на виробництвах, робочих місцях, передбачених Списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою КМУ від 24.06.2016№ 461, зараховується.

Підрахунок пільгового стажу здійснюється відповідно до пункту 7 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених наказом Мінпраці від 18.11.2005 № 383.

Як роботодавець може змінювати істотні умови праці під час війни

Як змінилися трудові відносини в умовах війни

Якщо роботодавець обрав процедуру зміни істотних умов праці або вніс зміни до локальних актів підприємства, строк дії таких умов оплати праці роботодавець визначає самостійно.

Про нові умови оплати праці або їх зміну в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніше як за два місяці до їх запровадження або зміни (ст. 103 КЗпП).

Якщо доплати, надбавки, премії скасовані через призупинення дії певних положень колдоговору у зв’язку з введенням воєнного стану, зміни діють лише у період воєнного стану.

Як розрахувати доплату за роботу зі шкідливими й важкими умовами праці

Нагадаємо: на період дії воєнного стану стаття 1 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136) вводить обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України.

У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих Законом № 2136.

На період воєнного стану дію окремих положень колективного договору можна зупинити за ініціативою роботодавця (ст. 11 Закону № 2136).

Author: Vadim