«Укренерго» отримало 50 мільйонів євро від ЄБРР для підтримки ліквідності

НЕК «Укренерго» отримала від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) перші 50 млн євро, які перенаправлені у рамках кредитних угод на підвищення ліквідності, та планує закрити ними борги на ринку допоміжних послуг протягом наступних двох тижнів. Про це повідомив радник прем’єр-міністра України, член наглядової ради компанії Юрій Бойко, передає Інтерфакс-Україна.

«Так, справді, перші 50 млн євро від ЄБРР вже на рахунках «Укренерго». Компанія планує їх витратити на оплату боргів, що виникли на ринку допоміжних послуг, погасивши їх практично повністю. Майже половину з цих коштів має отримати ПАТ «Укргідроенерго», серед найбільших отримувачів коштів також «Київтеплоенерго», Харківська ТЕЦ-5, «Енергоатом» та теплова генерація ДТЕК», – сказав він в інтерв’ю агентству.

За його словами, це станції, які працюють за командами диспетчера, забезпечуючи стабільну роботу енергосистеми та її енерговузлів. Бойко додав, що конвертація валюти у гривню та оплата згаданих боргів планується упродовж наступних двох тижнів.

Разом з тим, він додав, що від ЄБРР та Європейського інвестиційного банку найближчим часом очікується ще майже 170 млн євро за ідентичним механізмом – узгодження зміни цільового використання коштів у рамках вже діючих кредитних угод і в межах кредитних ліній.

«По суті це призупинення фінансування низки інвестиційних проектів з метою швидкого фінансування ліквідності компанії, що дозволить, не отримавши коштів від своїх дебіторів, заплатити своїм кредиторам (за фактом тільки генеруючим компаніям)», – пояснив член наглядової ради НЕК.

Як повідомлялося, у травні ЄБРР для екстреної підтримки ліквідності ухвалив рішення дозволити НЕК «Укренерго» змінити на 50 млн євро призначення існуючого кредиту, а Європейський фонд сталого розвитку вирішив надати гарантію покриття перших втрат.

Author: Vadim