Українська компанія готується до сертифікації як європейський оператор газосховищ

Компанія «Укртрансгаз» розпочала практичну реалізацію плану сертифікації як європейського оператора підземних сховищ газу (ПСГ). Про це 14 листопада в Facebook повідомив голова компанії Сергій Перелома.

Першим кроком буде формування відповідної законодавчої бази. Нещодавно у Верховній Раді України зареєстрували законопроект №8158. Документ імплементує в українське законодавство норми щодо сертифікації операторів газосховищ, запроваджені Європейським Союзом у липні 2022 року.

Закон також визначить загальні засади такої сертифікації та конкретизує повноваження Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) щодо її здійснення.

Після завершення першого етапу регулятор розпочне процедуру сертифікації, а «Укртрансгаз» має надати документи, необхідні для її проходження.

В свою чергу НКРЕКУ та Секретаріат Енергетичного Співтовариства повинні провести аналіз та надати свої висновки. Після цього буде ухвалено рішення про сертифікацію компанії «Укртрансгаз» як оператора підземного зберігання газу за стандартами ЄС.

Author: Vadim