Травми через сп’яніння — статистика за 2022

Фонд соціального страхування оприлюднив статистику травмування на робочому місці внаслідок алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння у 2022 році. Загалом за цей період ФССУ зафіксував 92 таких інциденти. При цьому понад 46% випадків стали причиною смерті потерпілих (померло 43 особи).

Фонд соцстраху нагадав, що в інтересах самих працівників — уникати таких ситуацій, адже лікарняні, пов’язані з невиробничою травмою або загальною хворобою, що настали внаслідок сп’яніння чи пов’язаних з ним дій, не підлягають оплаті.

Водночас роботодавці мають стежити за дотриманням порядку на підприємстві та не допускати перебування на виробничих об’єктах працівників у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння. Таких осіб відсторонюють від виконання робіт відповідно до вимог правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства або колективного договору.

Цих правил слід дотримуватися ретельно: навіть невеликий вміст алкоголю в крові зменшує швидкість реакцій, знижує уважність та прискорює стомлюваність. При цьому зовнішні ознаки сп’яніння можуть бути відсутні.

Author: Vadim