США запропонують Індії та Японії підтримати обмеження цін на російську нафту

Міністерка енергетики США Дженніфер Гренхольм планує під час свого візиту в Сідней обговорити з колегами з Австралії, Індії та Японії можливість їх участі в ініціативі, покликаній обмежити вартість нафти, що експортується Росією.

Про це Гренхольм заявила в інтерв’ю агентству Bloomberg, передає enkorr.

«Ми хочемо запропонувати можливість об’єднання в групу покупців, яка матиме більше ринкового впливу, щоб мати змогу знизити ціни і, відповідно, опустити вартість російської нафти»”, – сказала Гренхольм.

Раніше повідомлялося, що США та їхні союзники на саміті країн «Великої сімки» (G7), що відбувся наприкінці червня в Німеччині, обговорювали плани обмежити ціну на російську нафту у діапазоні між $40 і $60 за барель.

Зазначалося, що конкретний поріг ціни на російську нафту може змінитися й залежатиме від ринкових умов. Діапазон цін між $40 і $60 за барель обговорювався з урахуванням собівартості видобутку в Росії та цін на російську нафту до вторгнення в Україну 24 лютого. Водночас, адміністрація Байдена вважає обмеження в $40 занадто низьким, адже мета такого обмеження полягає в тому, щоб скоротити доходи Москви, уникнувши ризику стрибка цін на нафту.

Author: Vadim