Прогноз зростання споживчи хцін у 2023 роцізменшено з 30% до 28%

Ціни в 2023 році зростатимуть, але не настільки сильно, як прогнозували аналітики раніше. У пояснювальній записці до проекту держбюджету на 2023 рік (№8000) сказано, що пригнічений споживчий попит стримуватиме динаміку цін.

Так, згідно з прогнозом, зростання споживчих цін у 2023 році зменшено з 30% до 28% (у вимірі грудень до грудня). Зростання цін виробників зменшено з 35,7% до 32,2% (у вимірі грудня до грудня).

У той же час, чиновники припускають, що істотно вплинуть на ціноутворення: зменшення пропозиції сільськогосподарської продукції, зростання цін виробників та ускладнення логістики. Коли ж почне відновлюватись експорт, ціни в Україні почнуть “вирівнюватися” з європейськими.

У Міністерстві економіки зазначили, що за підсумками останніх дев’яти місяців вітчизняні виробники підняли ціни на промислову продукцію на 25,8%, у річному обчисленні – 51,5%. У документі сказано:

Поточне зростання цін обумовлено насамперед впливом війни – тимчасова окупація території та фізичне знищення підприємств добувної промисловості позначилося на випереджальному зростанні вартості їхньої продукції, що є сировиною для більшості галузей переробної промисловості

У IV кварталі очікується, що основним чинником впливу стануть тиск на ціни виробників через вартість енергоносіїв, що зумовить зростання цін до 10% протягом кварталу, зазначається в записці пояснення.

Author: Vadim