Половина потужностей відновлюваної енергетики України під загрозою знищення через військову агресію РФ

За 10 років Україні вдалося досягти значних результатів у розвитку відновлюваної енергетики: на початок 2022 року встановлена потужність ВДЕ склала 9,5 ГВт, а обсяг інвестицій у галузь – понад 12 млрд дол США. Через розв’язання РФ війни проти України, половина об’єктів ВДЕ перебуває під загрозою повної або часткової руйнації станом на 10 березня 2022 року. 
Однією з тактик ведення війни Російською Федерацію є знищення об’єктів енергетичної інфраструктури. Окупантами вже захоплено Чорнобильську та Запорізьку атомні електростанції, обстрілюються та піддаються повітряним ударам теплові електростанції та теплоелектроцентралі, знищуються лінії електропередач, газогони, сховища паливо-мастильних матеріалів, тощо.
Відновлювана енергетика України також опинилась  в зоні високого ризику повного або часткового руйнування. В областях, де наразі тривають активні бойові дії, перебуває 47% встановленої потужності електростанцій на відновлюваних джерелах енергії (за інформацією НКРЕКП на 1 січня 2022 року).  Поза тим, багато станцій ВДЕ знаходяться в областях, суміжних із областями, де відбуваються активні бойові дії.
Так, переважна більшість вітроелектростанцій Україні збудовані у південних областях країни з найбільшим потенціалом вітру – Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській. 89% встановленої потужності вітроелектростанцій встановлено в областях, де зараз тривають активні бойові дії, ще 9% розташовані в безпосередній близькості до регіонів з активними бойовими діями. Більше половини вітроелектростанцій вже припинили свою роботу.
37% наземних , 35% дахових/фасадних сонячних електростанцій та майже половина (48%) станцій на біомасі також опинилися в зонах активних бойових дій, 34%, 19% та 42% відповідно – в сусідніх областях із високою ймовірністю розгортання бойових дій.
Тут продовження – https://uare.com.ua/

Author: Vadim