Німеччина планує націоналізувати колишню дочірню компанію «Газпрому»

Влада Німеччини планує націоналізацію компанії Sefe – колишньої дочірньої структури «Газпрому». За даними німецького видання Der Spiegel, компанія, яка вже перебуває у довірчому управлінні німецького уряду, остаточно перейде у власність держави, передає Інтерфакс-Україна.

За словами джерел видання, такі плани пов’язані із ситуацією навколо газової компанії зі штаб-квартирою в Лейпцигу VNG (Verbundnetz Gas Agbo), яка на початку вересня подала заявку на державну допомогу. VNG до цього уклала великий контракт на постачання російського газу через Sefe – до перебоїв із постачанням газу.

Der Spiegel зазначає, що націоналізація Sefe стане кроком на користь безпеки ФРН, і тому не передбачатиме компенсацій з боку німецької влади російській стороні. Водночас, націоналізація відкриє шлях до додаткової допомоги компанії з боку держави. Як повідомлялося, уряд Німеччини планує надати 8 мільярдів євро допомоги компанії Uniper SE, яка постраждала через обмеження постачання газу російським «Газпромом», після чого контрольний пакет акцій компанії перейде у власність держави.

Раніше повідомлялося, що уряд Німеччини придбає 30% частку в Uniper SE і надасть додаткову допомогу енергокомпанії, яка серйозно постраждала внаслідок скорочення постачання російського газу до Німеччини. У червні повідомлялося, що німецькі енергетичні компанії RWE і Uniper заявили, що сплатили за російський газ у євро через російський банк «Газпромбанк».

Author: Vadim