Міненерго не планує відновлювати зруйновані енергоблоки ТЕС, їх хочуть замінити малими ядерними реакторами

Україна в межах «зеленого переходу» розглядає можливість спорудження до 20 малих модульних реакторів (ММР) замість зруйнованих унаслідок війни енергоблоків теплової генерації. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час відвідин однієї з енергокомпаній 16 березня, передає Інтерфакс-Україна.

«Це найкраща опція для заміни теплової генерації. Ми рухатимемося в межах «зеленого переходу» за технологією ММР, це найкраща технологія», – сказав він.

Водночас, як зазначив очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, ММР є дуже перспективними для України, і наразі атомники спільно з Міненерго розробляють багато програм із різними світовими компаніями, що розвивають технології малих модульних реакторів.

Зокрема, «Енергоатом» наразі співпрацює у напрямку ММР з американськими Westinghouse, що пропонує свій реактор AP-300, NuScale та Holtec International, британською RolIs Royce та ще з парою компаній, з якими були підписані відповідні меморандуми.

«Наразі над цією темою працюють достатня кількість компаній, які пропонують свої проєкти. Ми намагаємося відслідковувати все, що відбувається в цій сфері, і тримаємо все під контролем, і як тільки визначиться технологія, з якою ми зможемо рухатися, перейдемо у площину практичної реалізації», – додав Котін.

Як повідомлялося, «Енергоатом» та NuScale у вересні 2021 року підписали меморандум про співпрацю у сфері будівництва в Україні малих модульних реакторів.

Author: Vadim