Круглий стіл «Гарантія походження енергії в Україні: від зобов’язань до дій»

25 січня о 14:00 Держенергоефективності, за підтримки проєкту ПРООН Україна «Підтримка зеленого відновлення в Україні», провів круглий стіл: «Гарантія походження енергії в Україні: від зобов’язань до дій».

Гарантія походження енергії – важливий засіб стимулювання виробництва “чистої” енергії на боці споживача. Крім цього, цей механізм дозволить підтверджувати використання відновлюваних джерел енергії під час виробництва української продукції та її імпорту в ЄС. На круглому столі буде представлено досвід ЄС та бачення України щодо створення єдиної платформи гарантії походження енергії з відновлюваних джерел.

Ключові питання:

  • запровадження єдиної електронної системи підтвердження походження енергії з відновлюваних джерел, включаючи електроенергію, біометан, а в подальшому відновлюваний водень та теплову енергію з відновлюваних джерел;
  • порядок взаємодії державних органів та підприємств при впровадженні гарантії походження, розподіл функцій та обов’язків між учасниками процесу;
  • європейська практика запровадження гарантій походження енергії.

У роботі круглого столу взяли участь директор НН ІЕЕ Сергій ДЕНИСЮК та завідувач  кафедри електропостачання Денис ДЕРЕВ’ЯНКО.

Як одне із рішень круглого столу «Гарантія походження енергії в Україні: від зобов’язань до дій» визнано за доцільне питання  запровадження єдиної електронної системи підтвердження походження енергії з відновлюваних джерел, взаємодії державних органів та підприємств при впровадженні гарантії походження, розподілу функцій та обов’язків між учасниками процесу та європейську практику запровадження гарантій походження енергії ввести в освітні програми за енергетичними та електроенергетичними спеціальностями.

Author: Vadim