Зелена сертифікація будівель: ситуація в Україні

В останні роки ринок зеленої сертифікації активізувався для комерційної та житлової нерухомості в Україна. Все більше об’єктів йшли шляхом впровадження стандартів зеленого будівництва. Нажаль, під час військової агресії РФ ринок як комерційної, так і житлової нерухомості переживає не найкращі часи. Тому зараз можна «зафіксувати» певну статистику по сертифікованим/зареєстрованим будівлям та перевірити тенденції після перемоги України.

Наразі найбільш поширеними системами сертифікації в Україні є LEED та BREEAM. LEED означає «Leadership in Energy and Environmental Design», в свою чергу BREEAM розшифровується як Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Вказані системи зеленої сертифікації допомагають проектам нового будівництва та існуючим будівлям у мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище та суспільство, та зниження або раціональне використання таких ресурсів як вода, енергоносії та матеріали.

На теперішній час кількість сертифікованих проєктів в Україні по системі LEED складає шість, ще десять проєктів зареєстровані в системі та можуть перебувати на різних етапах сертифікації. З сертифікованих проєктів два отримали рівень сертифікації Gold, а чотири – Silver.

По системі сертифікації BREEAM було отримано шість сертифікатів для проєктів нового будівництва та вісім – для існуючих будвівель. Для проєктів нового будівництва з шести сертифікатів чотири мають статус проміжних (після стадії проєктування), а два – фінальні (після закінчення будівництва). Найчастіше проєкти в Україні отримують рівень сертифікації Good (10 сертифікатів), також по два сертифікати мають рівні Pass та Very Good відповідно.

Author: Vadim