ЗАПАСИ ГАЗУ В УКРАЇНСЬКИХ СХОВИЩАХ ЗБЕРІГАЮТЬСЯ НА РІВНІ 10 МЛРД КУБ. М

«Наразі в українських підземних сховищах зберігається близько 10 млрд кубометрів газу, що при поточному відборі дозволяє розраховувати на достатні запаси газу на кінець опалювального сезону”, – пише у колонці для «Економічної правди» голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.

За його словами, навіть підвищений попит на природний газ для генерації електроенергії суттєво не вплине на баланс газового ринку України.

Зараз команда «Нафтогазу» працює над стратегічним планом проходження опалювального сезону 2023/2024 років.

«Ми запроваджуємо новий підхід у підготовці до опалювальних сезонів із циклом планування на два роки вперед. Тобто ми намагаємось врахувати всі наступні виклики та ризики і вже мати готовий план дій», – зазначив Олексій Чернишов.

Він вважає, що ключовим аспектом енергетичної безпеки України у майбутньому має стати власний стабільний видобуток газу.

«Схід України залишається найбільшим газовидобувним регіоном, на який припадає більше 80% національного видобутку природного газу. Із початку повномасштабного вторгнення, нам вдалося втримати видобуток газу «Групи Нафтогаз», тож маємо незначне падіння всього на 3%», – нагадав голова правління «Нафтогазу».

За його словами, масштабні тривалі військові дії на сході України, зокрема, на Харківщині, змушують переглянути поточну ситуацію у газовидобутку та розглянути додаткові варіанти.

«Ми працюємо над збільшенням видобутку вуглеводнів у західних областях України: Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській. На сьогодні вони є найбезпечнішими для інвестицій і розвитку видобутку природного газу», – пояснив Олексій Чернишов.

Наразі «Укргазвидобування» проводить 3D сейсморозвідувальні дослідження у західних областях України, які охоплять територію понад 1,5 тис. кв. км. Вони спрямовані на виявлення покладів газу на великих глибинах.

У планах «Укргазвидобування» пробурити 12 нових свердловин у західному регіоні та модернізувати існуючу інфраструктуру.

За словами голови правління «Нафтогазу», західний регіон має значні перспективи у розвитку видобутку сланцевого газу та метану вугільних родовищ.

Мета «Нафтогазу» на 2023 рік – забезпечити додатковий видобуток 1 млрд куб. м газу, нагадав він.

«Якщо при цьому загальний видобуток газу в Україні складе понад 18,5 млрд кубометрів, ми зможемо обійтися зовсім без імпорту», – зазначив Олексій Чернишов.

За його словами, задача «Нафтогазу» – акумулювати у сховищах, щонайменше, 15 млрд куб. м газу до початку наступного опалювального сезону.

Як повідомляла «Українська енергетика», сезону відбору газу 2022/2023 років стартував 7 листопада. Це найпізніший офіційно зафіксований початок відбору газу за останнє десятиліття.

Запаси природного газу у підземних сховищах України станом на 2 листопада 2022 року сягали 14,7 млрд куб. м.

Author: Vadim