Відновлювальна енергія – ключ до порятунку світу від зміни клімату

Про те, як людству подолати проблему зміни клімату, ми мали нагоду поспілкуватися з доктором Штефаном Зінгером, головним радником з енергетичної політики секретаріату мережі Climate Action Network (CAN). CAN представляє близько 1300 громадських організацій зі всього світу, які працюють над різними аспектами боротьби зі зміною клімату. Штефан співпрацює з членами мережі, їх союзниками й іншими міжнародними організаціями для просування переходу на 100 % відновлюваних джерел енергії, рішучих заходів із підвищення енергоефективності, поетапної відмови від викопного палива та підтримки мети з обмеження глобального потепління на рівні 1,5 °С.

Він надає підтримку членам мережі CAN в їх діяльності, включаючи зміщення державного та приватного фінансування від викопного палива до відновлюваних джерел енергії, забезпечення доступу до енергетичних послуг для бідних, підвищення енергоефективності та побудови стійкої енергетичної інфраструктури.

Штефан Зінгер є постійним рецензентом щорічного світового огляду Міжнародної енергетичної агенції, співголовою об’єднання Renewable Grid Initiative, створеного операторами електричних мереж і неурядовими організаціями, та зовнішнім експертним оглядачем Спеціального звіту Міжурядової Групи Експертів зі Змін Клімату (МГЕЗК) щодо глобального потепління на 1,5 °С, який був опублікований восени 2018 року.

Оскільки багато країн і компаній пообіцяли скоротити викиди вуглецю в атмосферу, перехід на «чисту» енергетику є неминучим. І цей перехід, безсумнівно, вплине і на сферу зайнятості.

Нові джерела енергії вимагають не лише нового й модернізованого обладнання, а і людей, які б ним управляли. І оскільки попит на більш екологічно чисте паливо зміщує увагу з викопного палива, ймовірно, що не кожен сектор отримає «чистий» приріст зайнятості.

Цей графік показує прогнозований глобальний ріст працевлаштування в секторі «чистої» енергетики та суміжних сферах відповідно до оголошених кліматичних зобов’язань станом на 2021 рік, згідно з прогнозом МЕА World Energy Outlook.

У яких галузях з’являться робочі місця до 2030 року?

Очікується, що загалом перехід на «чисту» енергетику створить 10,3 мільйона нових робочих місць у всьому світі до 2030 року.

Хоча на виробництво палива, безумовно, вплине перехід на «чисту» енергетику, найбільший вплив буде відчуватися в модернізації енергетичної інфраструктури:

Для належного використання нових джерел енергії найбільші очікувані прибутки в робочих місцях є в енергоефективності, виробництві електроенергії, а також в автомобільному секторі. У поєднанні з модернізацією мереж вони становлять 75% із 13,3 мільйонів очікуваних нових робочих місць.

Для порівняння, нові джерела енергії, такі як біоенергетика, кінцеве споживання ВДЕ та ресурси ланцюга поставок, такі як інноваційні технології та важливі корисні копалини, загалом створюють 3,3 мільйонів робочих місць. Це компенсує 2,7 мільйона робочих місць, які, як очікується, будуть втрачені в секторах викопного палива, а також ще 0,3 мільйона у виробництві електроенергії.

Але важливо зазначити, що ці очікувані зміни в сфері зайнятості знаходяться в рамках оголошених кліматичних зобов’язань з 2021 року. МЕА підрахувало, що в разі повного переходу на «чисту» енергію з нульовою чистотою очікувана кількість робочих місць, отриманих і втрачених, подвоїться майже в усіх секторах, із чистим збільшенням 22,7 мільйонів нових робочих місць.

Незалежно від того, який шлях є найближчим до реальності, зрозуміло, що сфера роботи в енергетиці та суміжних галузях буде змінюватися в найближчі роки, і буде цікаво подивитися, як і коли такі зміни реалізуються.

Джерело:

https://elements.visualcapitalist.com/the-clean-energy-employment-shift-by-2030/

Author: Vadim