Встановлено рекорд ефективності для сонячних панелей

Група дослідників з Національної лабораторії відновлюваних джерел енергії (NREL) Міністерства енергетики США розробила сонячний елемент із рекордною ефективністю при звичайному освітленні. Він побудований на архітектурі, відомій як перевернуті метаморфічні мультиперехідні елементи (IMM).

Осередок нового сонячного елемента складається з трьох компонентів, які генерують електричний струм у відповідь на світло, що подається на них. Кожен з цих шарів побудований з різних матеріалів: фосфіду галію-індію зверху, арсеніду галію в центрі та арсеніду галію-індії знизу. Оскільки ці речовини спеціалізуються на різних довжинах світлових хвиль, це дозволяє системі вловлювати більше енергії зі всього світлового спектра. На додачу до цього дослідники використовували «квантові ями» в середньому шарі, що дозволило досягти нового рекорду ККД на 39,5%. Існують панелі, де це значення становить 47,1%, але там це досягається при сильно сфокусованому світлі.

“Новий осередок ефективніший і простіше влаштований, що може бути корисно при обмеженій площі установки або космічній сфері з низьким рівнем випромінювання”, – сказав головний дослідник і старший науковий співробітник NREL High Майлс Штайнер.

Відповідно до звіту New Atlas, середній шар цього сонячного елемента містив до 300 квантових ям, що значно збільшило загальну ефективність. Але слід зазначити, що виробництво даного типу елементів досить дороге, що є проблемою для галузі відновлюваних джерел енергії. Перш ніж нова панель зможе набути широкого поширення, дослідникам необхідно буде скоротити витрати і знайти нові потенційні застосування.

Author: Vadim